Tervezetet készítettem a főnökömnek 3 kw-os napelem rendszer beszereltetésére

Már hónapok óta megy a hercehurca a béremelésekkel itt, a hotelben, de nem látom, hogy lenne előre lépés. Mert itt minden fontos, csak az nem, hogy az alkalmazottak biztonságban és jól érezzék magukat. Már itt dolgozom 10 éve, de az óta egyetlen egyszer kaptam csak béremelést, és az sem volt annyira számot tevő, hogy megérezzem. 10 év alatt, egy béremelés. Senki nem olyan bolond, hogy ilyen helyen dolgozzon, csak én. A barátaim, régi iskolatársaim már régen külföldön húzzák az igát, én meg itthon kínlódok, de minek?

Pedig azt gondolná az ember, hogy mivel óriási a hiány a szakképzett vendéglátósból már itthon, megbecsülik azt, aki van, de itt természetesen ez nem így van.

Rengetegszer beszéltem már a főnökömmel arról, hogy miért van ez így. Ő azt mondja, annyit ad, amennyit csak tud, és nem fukarkodik velünk. De ha tényleg csak ennyi marad a bérekre, akkor ez azt jelenti, hogy borzasztó rosszul gazdálkodik. Pedig a hotelbe se fektet túl sokat. Már ezer éve mondjuk neki, hogy kellene korszerűsíteni, például azzal, hogy kicseréljük az izzókat energiatakarékosra, vagy esetleg ledesre. Tudom, hogy nem kis energia befektetés, de egy olyan helyen, ahol ekkora a felhasználás, nagyon hamar megtérül és utána már csak hozza a pénzt. Vagy még jobb lenne felszereltetni egy 3 kw-os napelem rendszert, amivel pont annyi pénzt tudnánk spórolni, amivel kint lenne a vízből és minden alkalmazott bérén tudna emelni legalább 10 °-ot, ami már azért valamire elég.

Utána néztem és egy ekkora helyen a megtérülési idő nagyon rövid, mert nagyon sok mindenbe betudna segíteni a napelem rendszer, a villanytól a meleg vízen át a fűtésig. Például állandóan azzal jön, hogy nekem fogalmam sincs, mennyibe kerül felfűteni ezt a szállodát. Éppenséggel van fogalmam, de ha nem teszünk semmit azért, hogy ez változzon, akkor nem elég, hogy továbbra is fizetheti a hatalmas összegeket, és az lesz a vége, hogy a komplett személyzet fel fog mondani, mert ebből a pénzből senki nem tud megélni.

Manapság már mindenki alternatív megoldásokban gondolkodik és keresi azt, hogy hogyan tudna spórolni a költségeken, szerintem az én főnököm az egyetlen olyan keményfejű, aki nem hajlandó lépéseket tenni azért, hogy valami jó irányba változzon. És nem ismeri fel, hogy egy vállalkozás sikere az alkalmazottakon múlik, mert igazából ők végzik a feladatokat, így hibázni is ők tudnak jelentőség teljeset. Pedig nem elvárható, hogy valaki jól teljesítsen úgy, hogy két másodállása van azért, hogy meg tudjon élni.

Még várok egy kicsit, mert kíváncsi vagyok valamire. összeállítottam egy tervezetet a költségek átcsoportosítására. Természetesen van benne beruházás is, viszont ha hallgat rám, simán megkapjuk, amit szeretnénk, és minden megy szépen tovább a maga útján. Nem kell hozzá más, csak egy 3 kw-os napelem rendszer és némi hajlandóság az alkalmazottak emberként való kezelésére.